Bibliyofil - Edebiyat - Yazarların Bilinmeyenleri

16.06.2022 679

                   " BİBLİYOFİL "

BİBLİYOFİL NEDİR?

Kitap okumayı çokça seven, kitaplara düşkün kimselere bibliyofil denir. Bir bakıma bu kişilere kitap kurdu da denebilir. Bu durum aşırılığa dönüşürse hastalık sayılabilecek bir düzeye ulaşır. Oluşan bu durum sonucu bibliyoman hastalığı ortaya çıkar. Bibliyoman hastalığına sahip kişilerin içinde kitap merakı vardır. Fakat bu kişiler kitapları okumak ya da okutmak için değil kendilerine özel bir koleksiyona sahip olmak için kitapları biriktirirler. Hatta bibliyomanlar arasında okuma-yazma bilmeyenler bile vardır. Bibliyofilde amaç okumak, öğrenmek iken hastalık düzeyindeki bibliyomanlardaki bu kitap sevdası aslında insanoğluna göre bir delilik sayılabilir. Çünkü bu kişiler sahip olmak istedikleri kitaplar için her şeyi yapabilirler.


Edebiyat; olay, duygu, düşünce, hayallerin dil yardımı ile sözlü ve yazılı olarak biçimlendirilmesidir. Bu sözcük aslen Arapçadaki "edep" teriminden gelmiştir. Türkçede ise bu terim ilk kez Tanzimat döneminde kullanılmıştır. İlk kez yazılarında bu kelimeye yer veren şairlerimizse Şinasi ve Namık Kemal olmuştur. Aynı zamanda bu şairlerimiz Türk milliyetçiliğine her zaman ilham kaynağı olmuşlardır. Edebiyatın tam anlamıyla edebiyatçılar tarafından ortak olarak vardıkları bir tanımı bulunmamaktadır. Yine de Dünya edebiyatındaki çoğu şairimiz Edebiyatla ilgili farklı görüşlerini dile getirmişlerdir. Edebiyat, hayatın içinde bir köprü gibidir ve bu köprüde herkesin yolu bir gün illaki kesişecektir. Şimdi ise Edebiyata tutku besleyen şairlerin güzel sözlerinden bazılarını sizlere sunuyorum;

➤Edebiyat; gençliği yetiştirir, yaşlılara zevk verir, ikbalde süs, felakette teselli ve sığınak olur./ Moliere

➤Edebiyat insanın tutkusu, anlatılamayanı anlatmak, sözcüklere daha önce verilmemiş anlamlar yükleyerek konuşmaktır./ Aldous Huxley

➤Yaşamı güzelleştiren, insanı hayata bağlayan, öz duygularla zenginleştiren edebiyattır./ Suut Kemal Yetkin

➤İnsan topluluklarının gelişmesi, her şeyden önce dil ve edebiyatlarının ilerlemesine bağlıdır./ Namık Kemal

➤Edebiyat, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarının yolu, kültürlerin birlikteliğinin vazgeçilmez köprüsüdür./ Mehmed Uzun

➤Gittikçe anlıyorum ki edebiyat; insanlığın ortak malıdır ve her yerde, her zaman yüzlerce; ama yüzlerce insanda ortaya çıkar, biri ötekinden biraz daha iyi becerir ve ötekinden biraz daha su yüzünde kalabilir, hepsi bundan ibaret./ Goethe

➤Edebiyat bir resimdir ya da daha doğrusu hem resim hem de aynadır. Duygunun ifade edilmesidir, ince bir eleştiridir, öğretici bir belgedir./ Dostoyevski

➤Edebiyat, dünya vatandaşıdır ve kendini milli gösterdiği ölçüde ilginçtir./ Goethe

➤Edebiyat, hayatı taklit etmez, hayatın önünde gider, ona istediği biçimi verir./ Oscar Wilde

➤Edebiyattan başka endişesi olmayan bir zekâ, bilir ki hiç kimse başkasının kendisinden evvel düşünmediği bir şeyi düşünmekle öğünemez, bilir ki bir fikrin değeri yalnız şeklindedir ve eski bir fikre yeni bir şekil vermek, işte bütün sanat ve insanlığa nasip olabilecek tek eser budur./ Peyami Safa

➤Edebiyat, hakikatlerin hayalle süslenmesidir./ Ahmet Ümit

➤Edebiyat, ölümsüzlüğün en eski yoludur. İnsanlar kendi hayatlarını, tecrübelerini, hayal ve fikirlerini edebiyatla ölümsüzleştirir./ Sebuhi Quluzade

➤İnsan insana edebiyat taşır. -İnsanı insan kılan da edebiyattır./ Emin Özdemir

 

-OKUNMASI GEREKEN BAZI TÜRK EDEBİYATI KLASİKLERİ-

*Kürk Mantolu Madonna /Sabahattin Ali

*Vatan Yahut Silistre/Namık Kemal

*Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç/Hüseyin Rahmi Gürpınar

*Taaşşuk-ı Talat Ve Fitnat/Şemsettin Sami

*Zübük/Aziz Nesin

*Hababam Sınıfı/Rıfat Ilgaz

*Dokuzuncu Hariciye Koğuşu /Peyami Safa

*Yılanların Öcü/Fakir Baykurt

*Çalıkuşu /Reşat Nuri Güntekin

*İçimizdeki Şeytan/Sabahattin Ali

*İnce Memed /Yaşar Kemal

*Memleket Hikâyeleri/Refik Halid Karay

*Diz boyu Papatyalar/Tomris Uyar

*Şair Evlenmesi/Şinasi

*Aşk-ı Memnu/Halit Ziya Uşaklıgil

*Sırça Köşk/Sabahattin Ali

*Küçük Paşa/Ebubekir Hâzım Tepeyran

*Mürebbiye/Hüseyin Rahmi Gürpınar

 

-OKUNMASI GEREKEN BAZI DÜNYA EDEBİYATI KALSİKLERİ-

*Suç ve Ceza/ Fyodor Dostoyevski

*Anna Karanina/Lev Tolstoy

*Aşk ve Gurur /Jane Austen

*Sefiller/Victor Hugo

*Beyaz Diş/Jack London

*Notre Dam'ın Kamburu/Victor Hugo

*Uğultulu Tepeler/Emily Bronte

*Üç Silahşörler/Alexandre Dumas

*Romeo ve Juliet/William Shakespeare

*Hayvan Çiftliği /George Orwell

*Yaşlı Adam ve Deniz/Ernest Hemingway

*Fareler ve İnsanlar/John Steinbeck

*Karamazov Kardeşler/Fyodor Dostoyevski

 

-YAZARLARIN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ-

✦Rus Edebiyatı'nın büyük ismi Tolstoy,13 çocuk babasıdır. Yaşadığı psikolojik sorunlar evi terk etmesine neden olmuştur. Daha sonra da Moskova tren garında cansız bedeni bulunmuştur.

✦Ernest Hemingway, tüfeklere ve ava meraklıydı. Bir gün tüfeğini temizlerken bazı rivayetlere göre kaza sonucu silahı patladı ve yazarın ölümüne sebebiyet verdi, bazı kaynaklara göre ise bilgiler yazarın intihar ettiği yönündedir. Aynı zamanda arkadaşlarına yardım edebilmek için kavgaya karışan Hemingway bir gün, kitabını eleştiren bir eleştirmeni bayağı dövmüştür.

✦Türk şiirinin usta ismi Cemal Süreyya'nın gürültü olmadan yazamama takıntısı vardır.

✦Hüseyin Rahmi Gürpınar, çok titizmiş. Sürekli 12 ayrı eldiven takarmış. Yazmaktan sıkıldığı zamanlarda ise örgü örermiş.

✦Oscar Wilde, farklı edebi kişiliğiyle çok konuşulan isimlerdendir. Yazarın eşcinsel olması hapis yatmasına neden olmuştur.

✦William Shakespeare, kitaplarının çoğunda intihar konusunu işlemiştir.

✦Ahmed Arif, yaşamının büyük bir bölümünde günde dört paket sigara içmiştir. Hatta o tam bir sigara tiryakisidir.

✦Fyodor Dostoyevski, kumar düşkünüdür. Ve kumar borcunu ödemek için 20 günde Kumarbaz kitabını yazmıştır.

✦Albert Camus, 17 yaşına kadar futbol oynamıştır. Yakalandığı verem hastalığı yüzünden futbolu bırakmak zorunda kaldıktan sonra asıl yeteneğini yazarlıkta göstermiş, birbirinden değerli eserler kaleme almıştır. Ve bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir.

✦Balzac, resmen bir kahve tutkunuydu. Hatta günde 50 fincan kahve içtiği söylenmektedir. Ona kahve yapacak biri olmadığında ise kahve çekirdeklerini çiğnermiş.

✦Franz Kafka, içine kapanık bir yazar olarak bilinir. Küçüklüğünde babasıyla yaşadığı sorunlar ilerideki edebi hayatını şekillendirmiştir. Ölmeden önce de arkadaşı Max Brod'a eserlerini yakmasını söylemiştir.

✦Charles Dickens, boş zamanlarında morgda zaman geçirirmiş.

✦Cahit Sıtkı Tarancı, kendini çok çirkin bulurmuş. Lisedeyken bütün arkadaşlarına mektup gelir, ona ise gelmezmiş. O da çareyi mektupları kendi adına yazarak bulmuş. Yazdığı mektubu posta kutusundan alıp, başkasından geliyormuş gibi sevinirmiş.

✦Nazım Hikmet, beyaz pantolonları çok severmiş. Hatta ilham geldiğinde beyaz pantolona en güzel dizelerini yazarmış.

✦Necip Fazıl Kısakürek, aslında hasta yatağındaki annesinin isteği ile şiir yazmaya başlamıştır. Daha sonrasında Garip Akımı yüzünden şiiri bırakmıştır. Aynı zamanda atlara karşı özel bir ilgisi çocukluğundan beri vardır.

Lewis Carroll, bir matematik dehasıydı. Kelime türetmeyi çok severdi. En sevdiği ulaşım aracı ise kendi icat ettiği üç tekerlekli bisikletti.

✦Friedrich Schiller, masasındaki çürük bir elmayı koklar ve daha sonra da ilham gelmesini beklermiş. Elma ile gelmeyen ilhamda ise kendini banyoya kapatarak suyun içinde beklermiş.

✦Oğuz Atay, içine kapanık bir çocukluk geçirmiştir. En sevdiği yazarlar Franz Kafka ve Fyodor Dostoyevski'ymiş. Gençlik yıllarında bolca karikatür çizmiştir ve mizah yönü ise oldukça güçlü olmuştur.

✦Halide Edip, eserlerinin çoğunun konusunda kadın ve kadınların yaşadığı sorunları işlemiştir. Genellikle asık suratlı ama özünde çok duygusal biri olduğu torunu tarafından söylenmektedir.

✦Özdemir Asaf, yazın hayatına ilk başladığı yıllarda, dergilerde "Özden" ismini kullanıyormuş. Bunun sebebi ise "r" harfini söyleyememesiymiş. Ancak daha sonra Oktay Akbal ona babasının adını kullanmasını önermiş ve o günden sonra, Özdemir Asaf ismini kullanmaya başlamıştır.

 

HAZIRLAYAN:

Tümay AY

9/A   2212